El projecte CO-HAB-RAVAL té com a objectiu principal mi¬llorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri a través del co-disseny i la co-fabricació de petites rehabilitacions en col·laboració amb entitats veïnals, veïnes i professionals del barri. L’equip està format per dos grups de recerca d’arqui¬tectura i enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalun¬ya (REARQ-UPC i GICITED-UPC) i l’Associació Oasiurbà. 1.Acompanyament i participació: Es realitza un procés on s’involucren diversos agents com són: Investigadors/es UPC, Entitats tercer sector, Associacions veïnals, Persones resi¬dents, Teixit productiu local, Administració local. 2.Co-disseny: Durant la fase de Co-Disseny es fa una selec¬ció d’espais i àmbits de treball, la preselecció de finques pi¬lot, sessions de participació i la l’elaboració d’un catàleg de micro-projectes. S’estableixen 6 eixos de treball per a dur a terme la 2ª fase. 3.Co-Fabricació participada: La posada en obra dels proto¬tips també implica les persones residents, en un procés de co-fabricació assistit per professionals i petites empreses del barri. La participació veïnal permet contribuir a la cohesió de la comunitat i a posar en pràctica l’autogestió i el suport mutu. 4. Resultats i Replicabilitat: Les solucions construïdes evi¬dencien el potencial de millora funcional, espacial, tècnic i sociocomunitari, mitjançant actuacions de rehabilitació que impliquin processos de participació i autoconstrucció assis¬tida. Són intervencions de baix cost i construcció ràpida, es¬tandarditzada i senzilla, aplicables i adaptables a diversos edificis i comunitats segons les seves necessitats, prioritats i aspiracions, reproduïbles en molts edificis del Raval i altres àmbits vulnerables.
Es pot consultar tota la informació al web del projecte: www.cohabraval.com
Destaquem
En total s’han implementat múltiples intervencions reparti¬des en 5 finques seleccionades. Impacte ambiental i sobre la salut pública: Els prototips responen a la resolució de problemes d’insalubritat dels edi¬ficis antics, com ara l’excés d’olors o la humitat per falta de ventilació. Les solucions persegueixen els criteris de sosteni¬bilitat aprofitant i generant noves ventilacions naturals. Impacte social: Està comprovat que la qualitat de vida mi¬llora, especialment en barris degradats, quant es viu en co¬munitat. Els espais com les cobertes brinden la oportunitat de generar un punt de trobada i fomenten la creació de vincles personals entre els inquilins de la finca. Impacte econòmic: Els prototips fomenten l’economia cir¬cular i de proximitat. Tots els prototips s’han realitzat mit¬jançant industrials del barri, fet que fa possible la reproduc¬ció dels prototips al mateix barri.
Seleccionats en la categoria Acciones al Margen de la XII Bienal Iberoamericana de Arquitectura y Urbanismo.
Valors
Treball en xarxa
Proximitat
Disseny participatiu
Autonomia
Redistribució de recursos
Galeria
Col·laboradors
Projectes relacionats
Grup de Treball d'Habitatge
2023-Indefinit
Investigació i Participació
Protegint la Fauna Urbana: defensa legal per evitar la poda d’una parra verge al Poblesec
2024
Assessoria tècnica i legal, Negociació i mediació, Procediment judicial i administratiu, Arquitectura i sostenibilitat, Investigació i Participació
Estudi ReeHabilitant
2020
Investigació i Participació
Taller Llei del Lloguer
2019
Investigació i Participació
Oasi Chebika
2018
Investigació i Participació
Oasi Fint
2017 - 2019
Investigació i Participació
Estudi Intramurs
2020
Investigació i Participació
8M La Dona a l’Habitatge
2019
Investigació i Participació
Vols parlar?
Som un equip d'arquitectes i advocades dedicades a l'Habitatge.