La limitació de preus del lloguer a Catalunya

Vius de lloguer a Catalunya? Llavors és probable que se t’apliqui alguna de les limitacions al preu establert en el teu contracte. En aquest article, repassem el funcionament d’aquesta mesura i els dubtes que ha generat.

24/12/2024

blog

La limitació de preus del lloguer es va començar a aplicar a la major part de municipis de Catalunya als contractes d’arrendament signats a partir del 13 de març de 2024. Transcorregut gairebé un any des de llavors, és fonamental que les persones llogateres coneguin el funcionament d’aquesta mesura.

En primer lloc, el límit de preus s’aplica únicament als contractes d’arrendament d’habitatge habitual, però no s’aplica als locals comercials ni als contractes de temporada, aquests últims utilitzats de manera fraudulenta per molts propietaris per evitar l’aplicació del límit de preus.

El preu dels lloguers queda limitat per als contractes signats a partir del 13 de març de 2024 en les situacions següents:

a) Tots els contractes d’arrendament estan limitats a la renda de l’anterior contracte que existís en l’habitatge en els últims 5 anys, aplicant-hi les clàusules d’actualització anual, i sense que es puguin afegir noves despeses (IBI, despeses de comunitat...) que no estiguessin presents en l’anterior contracte.

b) Quan el propietari és Gran Tenedor (té 5 habitatges o més a Catalunya), s’aplica l’ Índice de Precios de Alquiler de Vivienda, de manera que el preu del nou contracte no podrà superar l’import indicat per l’índex.

c) Si no hi ha hagut cap contracte de lloguer en l’habitatge en els últims 5 anys, també s’aplica l’índex de preus.

En cas que es compleixin les condicions dels apartats a) i b), la nova renda serà la menor de les dues quantitats.

Com puc garantir que s’apliquin les mesures de limitació de preus?

  1. El propietari té l’obligació d’indicar en el nou contracte si l’habitatge ha estat llogat en els últims 5 anys i quin preu ha tingut, per aplicar el límit de l’apartat a), i també ha d’especificar si té la consideració de Gran Tenedor (per aplicar el límit de l’apartat b). Aquesta clàusula contractual tindria aquesta forma:

  1. Si el propietari té la condició de Gran Tenidor, hem de vigilar que en cap cas la renda superi la quantitat indicada en l’Índex. Si el propietari no ha inclòs el document obligatori, podem trobar aquesta quantitat nosaltres mateixos. Primer busquem la nostra referència cadastral en el contracte o en el Catadastre , després la introduïm a l’ Índice de Precios de Alquiler de Vivienda, on hem d’introduir les dades que ens demanen:

Segons les dades que indiquem, ens sortirà un preu o un altre i, al final, podrem descarregar un informe en PDF amb tota la informació.

  1. Si el propietari NO té la condició de Gran Tenidor, cal comprovar que hagi indicat la renda de l’anterior contracte i, si escau, que l’hagi actualitzat correctament. Per exemple, si l’anterior contracte era del 2020 i la renda era de 1.000 €, el nou contracte no podrà superar aquesta renda, afegint-hi únicament l’import corresponent a l’actualització. Mirar article relacionat.

Si el contracte anterior incloïa el pagament de l’IBI o les despeses de la comunitat de propietaris, es podran incloure aquestes despeses en el nou contracte, però no es podran afegir despeses noves.

I et preguntaràs: què faig si el propietari no ha inclòs la informació de l’anterior contracte o no em refio de la quantitat que ha posat? En aquest cas, podràs fer una Sol·licitud d’informació a INCASÒL, que té l’obligació de proporcionar-te les dades de renda sobre l’anterior contracte.

Esperem que aquesta informació t’hagi estat útil, però sempre hi ha detalls o aspectes que se’ns poden escapar. Per tant, si tens dubtes, contacta amb l’equip d’advocats d’Oasiurbà a través del nostre formulari de contacte o al telèfon 934 99 86 96.

Article elaborat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Vols parlar?

Som un equip d'arquitectes i advocades dedicades a l'Habitatge.

Galetes i Privacitat

text

Politica de galetes