Què puc fer si el meu contracte de lloguer està a punt de finalitzar?
El final del contracte de lloguer o d’alguna de les seves pròrrogues és un moment de tensió i incertesa per a les llogateres. En aquest article donarem algunes claus per garantir la protecció dels nostres drets.
21/12/2024
blog
Quan signem un contracte de lloguer, hi ha una qüestió a la qual no donem gaire importància: Quan finalitzarà el contracte? És possible prorrogar-lo? De què depèn que ens puguem quedar a l’habitatge? Són preguntes que convé respondre abans que arribi el final del contracte, ja que ens permetrà afrontar la situació amb més seguretat i millors eines. En primer lloc, has de recordar que la data en què es va signar el teu contracte de lloguer determinarà la versió de la Ley de Arrendamientos Urbanos que s'aplicarà. En clicar l’enllaç, hauràs d’indicar la versió que correspon a la data del teu contracte. en aquest article, tindrem en compte l’última, la de 2023:
Bé, comencem. En primer lloc, en els contractes d’arrendament d’habitatge habitual, si el llogater ho vol, pot romandre a l’habitatge durant cinc anys (si el propietari és una persona física) o set anys (si és una persona jurídica). Això és el que es coneix com a pròrrogues forçoses. Encara que el nostre contracte indiqui que la durada és d’un any, tindrem igualment dret a quedar-nos-hi durant 5 o 7 anys, si és la nostra voluntat. El mateix passaria si la durada del contracte fos de 4 anys, ja que s’estendria mitjançant la pròrroga forçosa fins a aquesta mateixa durada de 5 o 7 anys. Imagina que has signat el contracte l’1 de setembre de 2024, i el propietari és una persona física. Les pròrrogues forçoses ens permetran estar a l’habitatge fins a l’1 de setembre de 2029. Això no significa que el contracte s’extingeixi automàticament quan hagin transcorregut els 5 o 7 anys. De fet, si el propietari no ens comunica per escrit i de manera fefaent (per exemple, mitjançant burofax) la voluntat d’extingir el contracte amb una antelació de 4 mesos, entrarien en joc les pròrrogues tàcites, que ens permetrien continuar a l’habitatge durant 3 anys més.
Seguint amb l’exemple anterior, si l’1 de maig de 2029 (4 mesos abans de la finalització del contracte) no se’ns ha notificat correctament per escrit la voluntat del propietari d’extingir el contracte, tindrem dret a continuar a l’habitatge fins a l’1 de setembre de 2032. Per a les llogateres que es trobin en una situació de vulnerabilitat acreditada pels Serveis Socials i els seus propietaris siguin grans tenidors d’habitatge (5 o més habitatges a Catalunya), podran sol·licitar una pròrroga addicional d’1 any de durada. Aquesta es podrà demanar tant en el moment de finalitzar les pròrrogues forçoses i rebre el burofax en temps i forma, com al finalitzar les pròrrogues tàcites. Finalment, quan s’hagin exhaurit les pròrrogues forçoses i tàcites (i, si escau, la pròrroga addicional per vulnerabilitat), el contracte entraria en tácita reconducció, renovant-se de manera anual o mensual, segons com s’hagi establert la renda en el contracte (anualment o mensualment). Aquest seria el règim normal dels contractes de lloguer, que opera a tot el territori espanyol. No obstant això, a les Zones de Mercat Residencial Tensionat (ZMRT), com la major part dels municipis de Catalunya (inclosa Barcelona), hi ha una pròrroga més. A les ZMRT com Barcelona, el llogater té dret a la pròrroga extraordinària, que permet sol·licitar al propietari estar durant 3 anys addicionals a l’habitatge, simplement fent la sol·licitud per escrit. Hi ha molta controvèrsia sobre a quins contractes de lloguer s’aplica aquesta pròrroga, ja que encara no existeixen sentències judicials que ho confirmin. Hi ha qui diu que només s’aplica als contractes signats a partir del 26 de maig de 2023, per la qual cosa únicament es podria sol·licitar quan aquests contractes finalitzin a partir de l’any 2028. Existeix, però, una altra interpretació que assenyala que aquesta pròrroga es pot sol·licitar per a qualsevol contracte la durada o pròrrogues del qual finalitzin a partir del 26 de maig de 2023 i es trobi en una ZMRT. L’explicació és de gran complexitat jurídica, però la podeu consultar en aquest article de l’advocat Pablo Feu Fontaiña. Això significa que, si el teu contracte o les pròrrogues que hem vist anteriorment estan a punt de finalitzar, no et precipitis. contacta amb l’equip d’advocats d’Oasiurbà, a través del nostre formulari de contacte o al telèfon 934 99 86 96.
Article elaborat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.