Si busques pis a Barcelona, és molt habitual que trobis anuncis com el següent:Per descomptat no és cap ganga però bé, ja sabem com està el mercat i necessites aconseguir un habitatge l’abans possible així que decideixes continuar llegint l’anunci fins que llegeixes el següent:

Després d’haver vist 20 anuncis així, et preguntes: què són els arrendaments de temporada? Perquè hi ha tants pisos de lloguer amb aquesta duració? Passem a respondre aquestes preguntes.

Què són els arrendaments de temporada?

És un tipus de contracte d’arrendament, justificat per la necessitat temporal de l’inquilí de disposar d’un habitatge. No s’ha de confondre amb el lloguer turístic, que és el que es fa per uns pocs dies o setmanes per motius d’oci i que precisa d’una llicència concreta.

Això vol dir que els contractes de temporada s’han de fer únicament  quan l’inquilí té la intenció de residir de forma temporal a l’habitatge, ja sigui perquè està cursant un màster, està fent una estada de doctorat, o bé l’han traslladat temporalment a un altre centre de treball.

Si t’has mudat a Barcelona perquè la teva empresa necessita que cobreixis una plaça durant 6 mesos a aquesta ciutat, estaria justificat que tinguessis un contracte d’aquest tipus.

A nivell legal, la clau està en què els arrendaments de temporada NO se’ls hi aplica la major part dels articles de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), que són els articles que estableixen una mínima protecció per l’inquilí (duració del contracte, prohibició de pujar la renta durant el termini, etc).

Perquè els propietaris fan tants arrendaments de temporada?

Tot i que hauria de ser un tipus de contracte minoritari, pensat només per cobrir trasllats temporals, el cert és que s’utilitza massivament. Com dèiem, a aquests contractes no se’ls hi aplica obligatòriament les clàusules de la LAU relatives a la duració, la renta o el deure de conservació del propietari.

Principalment els arrendaments d’habitatge tenen una duració mínima per a l’inquilí de 5 anys (7 anys si el propietari és una empresa) i durant aquest termini no ens poden pujar el lloguer més enllà de l’IPC.

En canvi,, amb un arrendament de temporada, el propietari pot llogar un pis durant 11 mesos i canviar d’inquilí per firmar un altre contracte d’11 mesos. Amb cada contracte, podria pujar la renta tot el que volgués ja que, a més, no se’ls hi aplica la limitació de preus que s’aprovarà en poques setmanes a la major part de Catalunya.

Què podem fer enfront aquest abús?

Els arrendaments de temporada que no estan justificats en la necessitat temporal d’habitatge de l’inquilí es consideren realitzats en frau de llei, la qual cosa significa que s’ha d’aplicar les clàusules de la LAU tal i com són: arrendaments d’habitatge habitual encoberts. Si el nostre contracte de temporada és d’11 mesos i no està justificat, això implicaria que en realitat és un arrendament d’habitatge amb duració mínima de 5 o 7 anys.

Per tot això, segueix els següents consells:

  1. Abans de firmar un contracte de temporada fixa’t si inclou alguna clàusula que digui que l’inquilí ho lloga “per motius d’estada temporal”. No entreguis en cap cas documentació que acrediti aquesta temporalitat (matrícula d’estudis, contracte de treball temporal), perquè llavors es podria entendre que el contracte és vàlid.
  2. Si ja ho has firmat i el propietari vol pujar-te el lloguer als 11 o 12 mesos, o bé et diu que marxis de l’habitatge, nega’t. Digues-li que és un contracte de temporada fraudulent i que tens dret a seguir a l’habitatge durant el termini establert a la LAU.
  3. Posa’t en contacte amb l’equip d’advocades d’Oasiurbà perquè t’assessorem amb l’estratègia a seguir. Ens tindràs a la teva disposició al telèfon 934998696 i a la direcció de correu electrònic info@oasiurba.org