Sí, com ho sents, s’ha convertit en una costum que els propietaris d’habitatges es quedin amb la fiança de l’inquilí quan acaba el contracte, hi hagi o no desperfectes a l’habitatge. En aquest article analitzarem què és la fiança i, sobretot, com evitar perdre-la quan lloguem un habitatge.

Què és la fiança? És una quantitat de diners que l’inquilí entrega al propietari com a garantia pels diferents incompliments del contracte, com per exemple l’impagament de la renta mensual o danys produïts en el mobiliari de la casa. Està regulada a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).

Quina quantitat em poden demanar? L’equivalent a 1 mes de la renta mensual, que el propietari haurà de dipositar obligatòriament a l’INCASÒL, i dos mensualitats més com a garantia addicional. En total tres mensualitats de la renta: Si paguem 1000 € de lloguer, en podran fer pagar 3000 € com a màxim.

Perquè m’han de tornar la fiança? La fiança funciona com a garantia, per la qual cosa ha de ser retornada a l’inquilí en finalitzar el contracte. Perquè el propietari es quedi amb una part de la fiança ha d’acreditar que s’han produït incompliments del contracte; deixar de pagar la renta, entregar el pis amb desperfectes…Aquests danys han de ser atribuïbles a l’inquilí.

Quin termini té el propietari per retornar-me la fiança? No hi ha un termini fixat, però a partit d’1 mes des de l’entrega de les claus, la fiança genera interessos a favor de l’inquilí (el 3,25% d’interès legal del diner segons dades del 2024). El propietari pot retornar la fiança més tard o enviar-nos factures que justifiquin que la quantitat a no retornar.

Llavors, perquè els propietaris no retornen la fiança? Pel propietari és molt fàcil quedar-se amb uns diners que ja tenen en el seu poder i els inquilins solen desconèixer els seus drets. A més, el propietari pot contractar a professionals de confiança perquè els hi facin factures desorbitades o inventades on es mostrin els suposats danys generats per l’inquilí a l’habitatge.

Quina mesura de prevenció es pot prendre per evitar que es quedin amb la meva fiança?

  1. Quan firmis un contracte d’arrendament t’interessa que es faci un reportatge fotogràfic per comprovar l’estat de l’habitatge. Insisteix perquè aquest reportatge s’inclogui com a Annex en el Contracte. Vigila que el reportatge reflecteixi l’estat real de l’habitatge.
  2. Quan entris a l’habitatge fes el teu propi reportatge fotogràfic. No siguis mandrós, fes fotos a totes les habitacions i punts de l’habitatge. Fes fotos ampliades dels desperfectes. Uneix aquestes fotografies en un PDF, afegeix un llistat escrit dels desperfectes i envia-li al propietari per correu electrònic en els primers 15 dies.
  3. Durant el temps que estiguis de lloguer, informa al propietari de qualsevol desperfecte que es generi i que no sigui petita reparació o un desperfecte generat per un mal us. Fes-ho per correu electrònic perquè quedi constància.
  4. Si fas arranjaments o reparacions que no et toquen, avisa abans al propietari donant-li un termini perquè ho faci ell (almenys 30 dies). Demana sempre factura pels treballs i envia-les al propietari per correu electrònic demanant el pagament o la reducció de la renta mensual.
  5. El dia de l’entrega de claus de l’habitatge fes un altre reportatge fotogràfic, el més complet que puguis, on es mostri l’estat de l’habitatge. Demana que es firmi un document d’entrega de claus on es digui que l’habitatge s’entrega sense desperfectes. No firmis el document si apareix un desperfecte que no reconeixes.

EXEMPLE DE CORREU SENYALANT ELS DESPERFECTES

Què fer si ha passat un mes des de que me’n vaig anar de l’habitatge i no m’han retornat la fiança?

  1. Intenta primer una negociació amistosa. Pot ser que l’arrendador s’hagi “despistat” o que estigui esperant que l’INCASÒL li retorni la fiança que va dipositar en el seu dia. Envia-li un correu electrònic demanant-li la devolució de la fiança.
  2. Si no respon o posa excuses per no retornar-te-la (factures desorbitades, fotografies inventades…) hauràs d’enviar-li un Burofax. Pots fer-ho pel teu compte, però el més recomanable és contractar a un advocat per dur-ho a terme. El cost és baix, d’aquesta manera el propietari s’ho prendrà seriosament.
  3. Si tampoc responen via Burofax o no volen negociar de cap de les maneres la devolució de la fiança, s’haurà d’interposar una demanda judicial per reclamar la quantitat. Per això, sempre tindràs a la teva disposició el nostre equip d’advocades al telèfon 934998696 i a la direcció de correu electrònic info@oasiurba.org