Avui, dissabte 1 d’octubre, és el Dia Internacional de la Gent Gran. Els darrers anys han sigut durs per a tota la humanitat, però especialment per a la gent gran. La pandèmia de la Covid-19 va extremar situacions d’aïllament social: molts dels espais comunitaris van tancar temporalment, la majoria d’activitats socials es van veure restringides o suprimides, i el contacte amb altres éssers humans es va percebre amb més por que il·lusió. Dins d’aquest terrible escenari, els terrats comunitaris van sorgir com a única via de sortida per a parlar amb les veïnes, fer esport o, simplement, estar a l’aire lliure.

Si bé la memòria és curta, i ara sembla que res hem après, el projecte REVIURE ELS TERRATS (REV-TER), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”, pretén recuperar el millor d’aquesta experiència, fomentant l’aprofitament d’aquests espais exteriors, moltes vegades infrautilitzats, per a promoure un envelliment actiu i saludable, mitjançant la recerca de solucions de baix cost, desmuntables i reciclables. L’àmbit d’actuació és el Districte de Ciutat Vella, on els espais verds brillen per la seva absència.

La decisió de si necessitem una pèrgola que ens protegeixi del sol, un hort comunitari, o ambdues coses, vindrà directament dels veïns i veïnes afectades: la gent gran que viu a Ciutat Vella. Per això hem iniciat una fase de diagnosi, parlant amb actors socials, organismes institucionals, comunitats de veïnes, etc. Tot amb l’objectiu de detectar les necessitats socials que hi tenen i, a través d’aquest procés participatiu, dissenyar els prototips que s’instal·laran temporalment a un seguit de terrats comunitaris.

Esperem que els resultats obtinguts serveixin perquè la ciutadania pugui recuperar aquests espais!